Étvágyunk szabályozásában két hormon
játszik szerepet, a leptin és az inzulin. Az utóbbi vércukrot kormányozó
jelentőségét valamennyire mindenki ismeri, a leptin nevének alapja pedig görög
szó: leptos soványat, vékonyat jelent. Amikor eszünk, ezek a hormonok jelzik,
hogy már jóllaktunk. Az amerikai kutatók feltárták, hogy bizonyos zsírsavak,
amelyek az ételből fölszívódnak, eljutnak az idegsejtekig, és ott gátolják azt
az idegi összeköttetést, amely a hormonok üzenetét továbbítják az étvágyunkat
irányító rendszerhez.
"Ha olyasmit eszünk, amiben sok a
telített zsír, az agyunkban megakadályozza a hormonok étvágyat csökkentő
tulajdonságát - magyarázta Clegg. - Emiatt ilyenkor tovább eszünk." Ez a
megfigyelés egyelőre csak állatokra vonatkozik ugyan, de elképzelhető, hogy a
mechanizmus emberekben is hasonlóan működik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése